Polityka prywatności

Żary24 online szanuje prawo użytkowników do prywatności. Dbamy o ochronę danych Użytkowników naszego Portalu. Chcielibyśmy, by każdy Użytkownik korzystający z naszych usług i odwiedzający nasze strony czuł się w pełni bezpiecznie, stąd wprowadzone w niektórych częściach naszego portalu systemy logowania i rejestracji.

Użytkownik po zarejestrowaniu, uzyskuje stały login, którym może identyfikować się w Portalu Żary24 online, dzięki temu uzyskuje pewność, że nikt nie podszyje się pod niego. Rejestracja daje też kilka innych funkcjonalności, które niedostępne są dla Użytkowników niezalogowanych.

Rejestracja nie jest obowiązkowa.

Rejestracja, dane osobowe

W formularzu rejestracyjnym należy podać dane osobiste, takie jak: wymyślony unikalny login, nazwę pod jaką Użytkownik chce być widoczny dla innych a także adres e-mail i hasło.

Rejestrując się wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych w celu świadczenia niektórych usług przez Portal Żary24 online.

Nie wymagamy od Ciebie podawania podczas rejestracji innych danych osobistych a w szczególności danych osobowych i adresowych.

Poza formularzem rejestracyjnym, dane osobowe użytkowników możemy zbierać przy okazji świadczenia innych usług lub organizowania konkursów i przetwarzamy je tylko na konkretne potrzeby (np. konkurs) a następnie usuwamy chyba, że wyraźnie zaznaczymy inaczej.

Nie przetwarzamy danych dla celów marketingowych: nie wysyłamy do Użytkowników mailingów reklamowych ani nie praktykujemy marketingu telefonicznego.

Każdemu użytkownikowi przysługuje prawo do wglądu, poprawiania i usuwania podanych przez siebie danych.

Żary24 online informuje, że administratorem danych osobowych przetwarzanych w ramach Portalu Żary24 online, jest Dostawca Portalu określony w aktualnym Regulaminie, chyba że dane są przetwarzane w ramach serwisów utrzymywanych przez inne podmioty.

Cookies i inne podobne technologie

Podmiotem zamieszczającym informacje w formie plików cookies (tzw. ciasteczek) i innych podobnych technologii w urządzeniu końcowym Użytkownika (np. komputerze, laptopie, smartfonie, Smart TV) oraz uzyskującym do nich dostęp jest jest Dostawca Portalu określony w aktualnym Regulaminie.

Zamieszczać informacje w urządzeniu końcowym użytkownika i korzystać z nich mogą także podmioty współpracujące z Dostawcą., m.in. partnerzy świadczący usługi analityczne, reklamodawcy, twórcy aplikacji, sieciowe agencje reklamowe.

Pliki cookies stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę domeny serwisu internetowego, z którego pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Pliki cookies nie służą identyfikacji użytkownika i na ich podstawie nie jest ustalana tożsamość użytkownika.

Strona internetowa Dostawcy (tu: zarządzana przez Żary24 online) może umieścić plik cookie w przeglądarce, jeśli przeglądarka to umożliwia. Co ważne, przeglądarka zezwala stronie internetowej na dostęp jedynie do plików cookies umieszczonych przez tę stronę, a nie do plików umieszczonych przez inne strony internetowe.

Dlaczego z tego korzystamy?

Korzystamy z plików cookies i innych podobnych technologii w celach:

  • świadczenia usług – dostosowywania zawartości serwisów i aplikacji do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; np. pliki cookies pozwalają w szczególności rozpoznać urządzenie Użytkownika i odpowiednio wyświetlić stronę internetową dostosowaną do jego indywidualnych możliwości i potrzeb
  • tworzenia statystyk, które pomagają nam zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy korzystają Portalu, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości
  • utrzymania sesji Użytkownika (po zalogowaniu), dzięki czemu Użytkownik nie musi na każdej podstronie internetowej danego serwisu i aplikacji ponownie wpisywać loginu i hasła
  • prezentacji reklam, m.in. w sposób uwzględniający zainteresowania Użytkownika czy jego miejsce zamieszkania (indywidualizowanie przekazu reklamowego) i z gwarancją wyłączenia możliwości wielokrotnego prezentowania Użytkownikowi tej samej reklamy
  • realizacji ankiet – w szczególności by uniknąć wielokrotnej prezentacji tej samej ankiety temu samemu Użytkownikowi

Rodzaje plików cookies, które wykorzystujemy

Z uwagi na czas życia cookies i innych podobnych technologii, stosujemy dwa zasadnicze rodzaje tych plików:

  • sesyjne – pliki tymczasowe przechowywane w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej i aplikacji lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej)
  • stałe – przechowywane w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.

Ze względu na cel, jakiemu służą pliki cookies i inne podobne technologie, stosujemy ich następujące rodzaje:

  • niezbędne do działania usługi i aplikacji- umożliwiające korzystanie z naszych usług, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania;
    pliki służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania
  • wydajnościowe – umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych i aplikacji
  • funkcjonalne – umożliwiające “zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika
  • reklamowe – umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań
  • statystyczne – służące do zliczana statystyk dotyczących stron internetowych i aplikacji

 

Inne technologie

  • Dla zapewnienia wygody użytkowania naszych serwisów używamy technologii Local Storage (LS), zbliżonej zasadą działania do plików cookies, mającej jednak nieco inne właściwości.

LS to wydzielona część pamięci przeglądarki, służąca do przechowywania danych zapisywanych przez Portal. Dostęp do niej może uzyskać tylko strona internetowa działający w tej samej witrynie, z której dane zostały zapisane, jednak inaczej niż w przypadku cookies, nie są one wysyłane przez przeglądarkę przy każdym odwołaniu do serwera. Dane w LS są długotrwale przechowywane przez przeglądarkę i nie są usuwane po zamknięciu przeglądarki ani nie mają określonego czasu ważności.

Podkreślamy, że nie używamy tej technologii w celu “śledzenia” lub identyfikowania użytkowników, a wyłącznie dla wygody i w celu świadczenia usług na jak najwyższym poziomie. Używamy technologii LS np. w celu zapamiętania ustawień, zachowania konfiguracji lub zapamiętania danych na temat zarekomendowanych wpisów.

Zarządzanie ustawieniami przeglądarki

W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie informacji w formie plików cookies i innych podobnych technologii w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownik może jednak w każdym czasie dokonać zmiany tych ustawień. Niedokonanie zmian oznacza, że w/w informacje mogą być zamieszczane i przechowywane w jego urządzeniu końcowym, a tym samym że będziemy przechowywać informacje w urządzeniu końcowym użytkownika i uzyskiwać dostęp do tych informacji.

Z poziomu przeglądarki internetowej, z której Użytkownik korzysta możliwe jest np. samodzielne zarządzanie plikami cookies. W najpopularniejszych przeglądarkach istnieje m.in. możliwość:

  • zaakceptowania obsługi cookies, co pozwala Użytkownikowi na pełne korzystanie z opcji oferowanych przez witryny internetowe
  • zarządzania plikami cookies na poziomie pojedynczych, wybranych przez Użytkownika witryn;
    określania ustawień dla różnych typów plików cookie, na przykład akceptowania plików stałych jako sesyjnych itp.
  • blokowania lub usuwania cookies.

Gdzie szukać pomocy?

Kompleksowe informacje dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej) m.in.: Internet Explorer, Mozilla Firefox, Chrome, Opera itp.

Informujemy, że ograniczenia bądź wyłączenia stosowania plików cookies i innych podobnych technologii mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne w naszym Portalu lub pogorszyć komfort korzystania z niego.

Informacje dodatkowe

Dodatkowe informacje na temat plików cookies i innych technologii można znaleźć m.in. pod adresem wszystkoociasteczkach.pl, youronlinechoices.com lub w sekcji Pomoc w menu przeglądarki internetowej.

Niepożądane treści

W Portalu Żary24 online nie ma miejsca na treści, które są sprzeczne z prawem polskim i międzynarodowym, nawołują do nienawiści rasowej, wyznaniowej czy etnicznej. Nie ma tu pornografii, materiałów nagannych moralnie, treści uważanych powszechnie za nieetyczne czy obelżywe.

Użytkowniku, pamiętaj o tym, że gdy korzystasz z jednego komputera wspólnie z innymi użytkownikami, po zakończeniu korzystania z Portalu Żary24 online, koniecznie się wyloguj, czyli “wyjdź” ze swoich ustawień, aby nikt nie mógł ich podejrzeć.

Dane podane przez Ciebie przy rejestracji znasz tylko Ty i Portal Żary24 online. Zależy nam na tym abyś nasza relacja oparta była na zaufaniu, dlatego nigdy ich nikomu nie ujawnimy.

Ty też zachowaj ostrożność w udostępnianiu ich osobom trzecim. Zdarza się, że osoby korzystające z Sieci chcą “wyciągnąć” od Ciebie informacje na Twój temat i użyć ich przeciwko Tobie bądź innym osobom. Mogą to czynić np. z chęci zysku lub, w ich mniemaniu, dla dobrej zabawy.

Zachowaj ostrożność. Zawsze upewnij się, kim jest osoba, która pyta Cię o dane osobowe i kogo reprezentuje.

Pamiętaj, że to właśnie Ciebie chroni Ustawa o ochronie danych osobowych.